Op de bres voor alle supporters

ATLANTA, donderdag - Het aftellen is begonnen, nadat gisteren alweer de twaalfde dag van de Spelen werd afgewerkt, maar voor Tilly Blanken duren de Centennial Games nog niet lang genoeg. "Ik denk dat ik het heel erg zal missen", zegt de Nederlandse die in Atlanta woont, maar afgezien van de openingsceremonie nog weinig van de Spelen heeft gezien. "Zelfs tv en kranten heb ik nog weinig bekeken."

Dat komt omdat zij hier in 'high gear' rond loopt, want in de hoogste versnelling werkt zij haar eigen programma af, dat ook helemaal in het teken van de Spelen staat. Als directrice van Grand Destination Management is zij afhandelingsagente van reisbureau Arke en het NOC*NSF, hetgeen betekent dat Tilly met haar man Jan Blanken alles doet om het de klant, bijvoorbeeld NOC-sponsor Pon, naar de zin te maken. Daartoe wordt gerekend het regelen van busvervoer, logies, tickets, entertainment, sight-seeing en zelfs het laten maken van petjes en hoeden met logo's. En aangezien de afgelopen weken een grote schare Nederlandse supporters naar Atlanta kwam ('Holland goes America'), maakten de Blankens zulke lange dagen dat slechts een paar uur slaap per nacht geen uitzondering is.

"Maar we hebben het er graag voor over. Niet alleen voor onze business, maar omdat we midden in het olympisch gebeuren zitten, leven we natuurlijk ook erg mee met wat de sporters presteren en hoe de supporters dat ervaren", zegt Tilly, die achttien jaar in Atlanta woont. "Het leuke is ook dat je dit voor Hollanders doet. Het is een stukje van je achtergrond, hoewel we ook voor de Belgen werken." Voor onder meer de roeiers hadden zij onderkomen en vervoer bij Lake Lanier geregeld en dus zei Jan: "Wat er ook gebeurt, ik moet de roeifinales zien. Dat was een geweldig mooie ervaring. Dat we toen goud haalden, zal ik nooit meer vergeten."

Terwijl hij ook trots meldt nog steeds zonder accent te praten en graag De Telegraaf leest om op de hoogte van het Nederlandse nieuws te blijven, maakt Tilly er geen geheim van dat zij als geboren Amsterdamse "best aangedaan was toen Atlanta werd aangewezen als olympische stad. Want wat is Atlanta nu eigenlijk? Het is, als je het goed beschouwt, maar een grote provinciestad. Toen ze toch de Spelen binnenhaalden, was dat voor iedereen hier een groot moment. Toen de Amerikanen bij de opening het stadion binnen kwamen, heb ik dan ook net zo hard voor hen geklapt als voor de Nederlandse atleten. Wat dat betreft leven wij een beetje in zonderland."

Maar dankzij de Spelen en 'Holland goes America' is de afstand met hun vaderland voor even overbrugd. Vandaar dat het olympisch festijn voor Tilly en Jan Blanken nog wel even mag voortduren.