Aanslag als bijzaak

ATLANTA, maandag - De aanvoerder beseft dat het banaal klinkt. Kan hem niet schelen. De waarheid moet gezegd kunnen worden, altijd en overal: "Die aanslag is voor mij bijzaak. Nare afleiding van waarmee we bezig zijn: een olympisch toernooi."

Peter Blangé, spelverdeler van het Nederlands volleybalteam, heeft een bloedhekel aan hypocrisie. Sport heeft per definitie oogkleppen op, heeft hij door de jaren heen gemerkt. Ook als er een eindje verderop in het Centennial Park ambulances af en aan rijden. Dus past hij ervoor om sentimentele verhalen op te hangen. "Vreselijk natuurlijk, wat er is gebeurd, maar het mag geen invloed op ons krijgen. Waarschijnlijk is dit mijn laatste grote mondiale toernooi. En er is al zoveel afleiding in dat Dorp van ons. Iedere dag komen er meer sporters voor wie de Spelen voorbij zijn en die dus tijd krijgen om feest te vieren. De sfeer irriteert me al een tijdje. Te veel gekte."

Zoals die 'test' van lieden, die aan de rand van het Olympisch Dorp een vechtpartijtje uitlokten met vrijwilligers van de bewaking. Mannen van de Israëlische veiligheidsdienst, volgens Blangé. "Die gasten wilden even kijken of de Amerikanen hun zaakjes goed voor elkaar hadden, voor het geval er echt iets zou gebeuren. Nee dus." Het zijn de derde Spelen voor de Hagenaar. In Seoel zag hij dagelijks soldaten in het zwart uit gaten in de grond van het atletendorp kruipen, want de vijand uit Noord-Korea lag altijd op de loer. In Barcelona prees hij zich gelukkig dat de organisatie van de Olympiade en de Baskische afscheidingsbeweging ETA een akkoord hadden gesloten. "Voor Amerikanen is het veel moeilijker om een dergelijke deal aan te gaan. Met wie zouden ze dat moeten doen? De Verenigde Staten heeft ruzie met de hele wereld."

Toch voelt Blangé zich niet echt onveilig in Atlanta. "Het zou toch een geweldige blamage voor dit land zijn als terroristen het Dorp in konden komen. Daar ga ik dus maar niet van uit."

Hoewel het door de kopstukken van ACOG met klem wordt tegengesproken, is Blangé er van overtuigd dat het exemplaar in het Centennial Park niet de eerste bom is waarmee de organisatie is geconfronteerd. De afgelopen weken zouden er al vier onschadelijk zijn gemaakt. Wel bekend is dat er tijdens de Spelen ongeveer honderd bommeldingen op 35 verschillende locaties zijn geweest. De FBI echter verkondigde dat alle vals waren, op één na, die in het Park. Blangé: "We hebben er als team uitvoerig over gesproken met manager Verhalle. Voor alle zekerheid laten we hem weten waar we naar toe gaan en hoe laat we terug zijn. Dat schijnt ook vrijdagnacht de grootste zorg te zijn geweest binnen de Nederlandse ploeg: waar zijn de zwemmers? Ze zouden naar dat park gaan, maar bleken er gelukkig niet te zijn toen de bom ontplofte. Eerst kijken of je eigen groep ongedeerd is... Heel menselijk."

Zelf hoorde hij als één van de laatsten over het drama in het centrum. "Ik ben niet zo'n vroege vogel en voordat ik m'n lenzen in heb, zie ik niks. Ook niet die vreselijke beelden van CNN. Natuurlijk schrik je als tot je doordringt wat er is gebeurd. Dit heeft niets meer met sport te maken. Wie doet zoiets? Maar als je over zulke vragen echt gaat nadenken, kun je succes in dit toernooi op je buik schrijven. Zelfs in München gingen de Spelen gewoon door nadat terroristen hadden toegeslagen. Dus zolang sporters buiten schot blijven, missen ze zeker hun doel. Of breng ik die misdadigers nu op een idee?"