De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 25 mei 2002, 00:15  
---
Nieuwsportaal
---
DigiNieuws 
Actueel DigiNieuws 
Pagina i-Mail 
PC Thuis 2001 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
WK special 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Over Geld 
Dagje uit 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
 
[terug]
 D I G I N I E U W S 
 
  Freeinternet4all uit de lucht na kritiek

door Gabi Ouwerkerk en Romke Spierdijk

   
 

AMSTERDAM - Tienduizenden mensen die zich de afgelopen week opgegeven hebben voor een gratis breedband-internetabonnement bij het Groningse bedrijf Free Internet, kunnen waarschijnlijk fluiten naar hun geld én abonnement.

Het bedrijf spatte vrijdagavond als een zeepbel uit elkaar, maar pas nadat 70.000 mensen zich hadden opgegeven voor de spectaculaire aanbieding die de laatste dagen op voorpagina's van kranten werd gedaan. Voor eenmalig 99 euro inschrijfkosten zou iedere geïnteresseerde een gratis breedband-internetverbinding kunnen krijgen, die normaal gesproken rond de 50 euro per maand kost.

Door een groot deel van de nieuwe abonnees zijn de inschrijfkosten inmiddels al overgemaakt. Theoretisch zou Free Internet nu al 7 miljoen euro van hen gekregen kunnen hebben. "Honderd euro was net laag genoeg om de gok te wagen", stelt een nieuwe abonnee in een discussiegroep op internet. "Het is een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, maar ik heb het toch gedaan", vertelt een ander.

Initiatiefnemer Pieter Dijkhuizen vertelde gisteravond aan deze krant dat na lang beraad de beslissing is genomen het project te beëindigen. Dijkhuizen zegt belazerd te zijn door 'snelle zakenjongens'. Volgens de geflopte ondernemer zijn hem grote bedragen beloofd door 'Amerikaanse, beursgenoteerde ondernemingen', maar is het onduidelijk of zij hiermee nog over de brug komen.

Vrijdagmiddag werd de website www.freeinternet4all.com plotseling uit de lucht gehaald, volgens eigenaar Pieter Dijkhuizen "wegens overbelasting". Het bedrijf dat de website in de lucht houdt, stelt echter de stekker eruit getrokken te hebben omdat ze veel vragen over de dienst kreeg. Dijkhuizen moet nu eerst maar eens bewijzen dat hij zijn ambitieuze plannen waar kan maken. "Als hij kan aantonen legaal bezig te zijn, brengen we de site weer in de lucht", aldus een woordvoerder.

In het bedrijfsplan stelde Dijkhuizen vóór het eind van het jaar 300.000 abonnees binnen te willen halen. Free Internet zou hun abonnement betalen via advertentie-inkomsten. In ruil voor een gratis aansluiting zou de klant namelijk enkele malen per uur naar reclamefilmpjes op het computerscherm moeten kijken. Dijkhuizen dacht daar dit jaar 70 miljoen euro mee te verdienen.

Enkele bedrijven waar de Groningse ondernemer mee samen zou werken weten echter van niks. Volgens UPC is wel met het bedrijf gesproken, maar zag de kabelgigant niks in de plannen. Softwaregigant Microsoft zou het project gaan begeleiden, maar bij de woordvoerster doet de naam Dijkhuizen geen belletje rinkelen. In zijn brochure stelt Dijkhuizen dit jaar 100 miljoen euro te gaan investeren.

Volgens ingewijden is de constructie die Dijkhuizen voor ogen had volkomen onhaalbaar. "De man is een fantast, of een oplichter", zo denkt een van hen. "De bedragen waar hij het over heeft waren misschien een paar jaar geleden mogelijk, maar sinds de internet-zeepbel uiteen gespat is, trapt niemand hier meer in."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 25 mei 2002, 00:15

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
reacties: diginieuws@telegraaf.nl