De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 jul 2002, 10:30  
---
Nieuwsportaal
---
Film 
Filmpagina 
Bioscoopagenda 
De Oscars 2002 
Hotshots 
Hotshots 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Over Geld 
Dagje uit 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
 
[terug]
 F I L M 
 
  'The 51st State'
Criminele imitatie in Londen
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Chemicus Samuel L. Jackson heeft een superdrug ontwikkeld in 'The 51st State'.
AMSTERDAM - Als hij wordt aangehouden met een joint tussen de lippen, kan pas afgestudeerde scheikundige Samuel Jackson zijn diploma gebruiken om zijn volgende hasjsigaret aan te steken. Jaren later blijkt hij toch emplooi te hebben gevonden. En bepaald niet onsuccesvol: in zijn eigen laboratorium heeft hij in opdracht van een drugsbaron een nieuw geestverruimend chemisch middel gefabriceerd dat de gecombineerde effecten van xtc, lsd en speed ver achter zich laat. Omdat zijn werkgever niet de enige geïnteresseerde is, laat Jackson zijn laboratorium (met daarin zijn baas) ontploffen en strijkt met koffer vol blauwe wonderpillen in Engeland neer.

In dat land blijkt filmmaker Guy Ritchie school gemaakt te hebben. Ritchie verraste indertijd met 'Lock, stock and two smoking barrels', een keiharde gangsterfilm vol zwarte humor en filmtechnische trucjes. Vol onverwachte wendingen ook en die waren in Ritchies volgende, 'Snatch' (een titel die zijn aanstaande echtgenote Madonna tot de verbeelding moet hebben gesproken), al lang niet zo verrassend meer. Wat nieuw en fris was, bleek in een formule te zijn vastgelegd en die hanteert nu ook Ritchies geestverwant Ronnie Yu in 'The 51st State'.

Onvoorspelbaar

Niets in zijn verhaal mag meer 'gewoon' zijn. Iedereen zegt of doet dingen om kleurrijk en onvoorspelbaar te zijn. Als Robert Carlyle (die in de geest van Yu's film flets zijn personage uit 'Trainspotting' imiteert) Samuel Jackson (paraderend in een Schotse rok) van het vliegveld afhaalt, maakt hij als supporter van Liverpool eerst een omweg om een kroeg vol Manchester United-supporters op de kast te krijgen. Een domme krachtpatser (die bij Guy Ritchie gespeeld zou zijn door Vinnie Jones) moet op een meegenomen chemicus passen en denkt prompt dat bedoeld is dat hij de man voor eeuwig de mond moet snoeren.

Al die namaak-eigenzinnigheden gaan al heel snel buitengewoon irriteren en wie het einde haalt van Yu's bonte filmkermis is een knappe jongen.

E.K.




 


do 25 jul 2002, 10:30

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.